7162 Sayılı Kanunla Vergi Kanunlarında Yapılan Düzenlemeler
Kanun 30/01/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
1- Vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan %5’lik gelir ve kurumlar vergisi indiriminin şartlarından olan her bir beyanname itibariyle eksik ödemeler için önceden 10 TL olan tutar 250 TL’sına yükseltiliştir.
Ayrıca, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması halinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden 15 inci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla “beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması” şartının ihlal edilmiş sayılmayacaktır.
GVK Mük Md 121 Md 3 ile değiştiren, düzenleme, 1/1/2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde dikkate alınmak üzere 30/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
2- Evlerde imal edilen, havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünlerin 2019 yılı için yıllık 30.700,80 TL aşmayacak şekilde söz konusu ürünlerin internet ve benzeri ortamlar üzerinden satışını yapanlar da esnaf muafiyetikapsamına alınmıştır.
GVK Md 9/6 yaMd 1 ile eklenen, düzenleme 30/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
3- İşverenler tarafından işten çıkarılan hizmet erbabına işsizlik veya işe başlatmama tazminatı ve benzeri adlar altında yapılan ödemelerden sadece 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ile işverenlerce 4857 sayılı İş Kanununun 21 inci maddesine göre işe başlatmama tazminatlarının istisna kapsamında olduğu hükme bağlanmıştır.
GVK Md25/1 Md 2 ile eklenen, düzenleme 30/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
4- Gelir Vergisi Kanuna eklenen Geçici 89 uncu madde ile 27/3/2018 tarihinden önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında ödemeler ve yardımlardan yapılan gelir vergisi kesintisinin red ve iade edilmesinin yolu açılmıştır.
5- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen Geçici 40 ıncı madde ile 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarına ilişkin olmak üzere Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Bu istisna dolayısıyla yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergilerden indirilecektir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise 32 nci madde hükümleri uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine nakden veya mahsuben iade edilecektir.
Kanun md 6 ile yapılan bu düzenleme, Kanun’un yayım tarihinde (30 Ocak 2019) yürürlüğe girmiştir.
6- 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5/B maddesine yapılan ekleme ile 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınmış olan buluşların, kiralanması, devri veya satışı, Türkiye'de seri üretime tabi tutularak pazarlanması, Türkiye'de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışı neticesinde elde edilen kazanç ve iratların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının % 50'sinin kurumlar vergisinden istisnadan yararlanabilmesi sağlanmıştır.
Kanun md 11 ile yapılan bu düzenleme, Kanun’un yayım tarihinde (30 Ocak 2019) yürürlüğe girmiştir.
7- 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen Geçici 11 inci madde ile 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarının Türkiye’de oynanmasına ilişkin olarak Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilerden işyeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur. Bu muafiyet, tevkif yoluyla alınan vergileri de kapsamaktadır.
Kanun md 12 ile yapılan bu düzenleme, Kanun’un yayım tarihinde (30 Ocak 2019) yürürlüğe girmiştir.
Bilgilerinize,
Saygılarımızla,
RoyalCert Audit İnternational