Elektronik Defter Uygulaması

Elektronik Defter Uygulaması

19 Ekim 2019 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Tebliği’nde Değişiklikler Yapan 3 Sıra Numaralı Tebliği, özet olarak aşağıda açıklanmıştır. 

  • Genel olarak e-Fatura uygulamasına 2018 veya müteakip yıllar cirosu 5 milyon TL’yi aşanmükellefler 01/07/2020 tarihine kadar geçerler. (VUK 509 nolu Tebliğ) e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibarene-Defter uygulamasına da geçerler.

Örneğin; 2019 yılında cirosu6 milyon TL olan şirket, 01.07.2020 tarihinde e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya, 01.01.2021 tarihi itibariyle e-Defter uygulamasına geçiş yapacaktır.

  • Bağımsız denetime tabi olan şirketler  01/01/2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren e-Defter uygulamasına da geçmek zorundadır.
  • Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlık onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmektedir: (Yürürlük Ocak 2020).
DönemAylık yükleme tercihinde bulunulması halindeGeçici vergi dönemleri bazında yüklemem tercihinde bulunulması halinde
OcakNisan ayı sonu

Ocak

Şubat

Mart

Mayıs ayı sonu
ŞubatMayıs ayı sonu
MartHaziran ayı sonu
NisanTemmuz ayı sonu

Nisan

Mayıs

Haziran

Ağustos ayı sonu
MayısAğustos ayı sonu
HaziranEylül ayı sonu
TemmuzEkim ayı sonu

Temmuz

Ağustos

Eylül

Kasım ayı sonu
AğustosKasım ayı sonu
EylülAralık ayı sonu
EkimOcak ayı sonu

Ekim

Kasım

Aralık

Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar
KasımŞubat ayı sonu
AralıkGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar
  • Elektronik defterlerin mükelleflerin kendilerine ait elektronik imza veya mali mühürle imzalanması durumuna ilave olarak, mükellefin Tebliğ’de öngörülen sürede ve şekilde muvafakat etmesi şartıyla; defter kayıtlarını tutan muhasebe meslek mensubunun ya da e-Defter oluşturma hizmetinden yararlandığı e-Defter yazılım firmasının elektronik imza ya da mali mührü ile imzalanabilmesine imkân sağlanmıştır.  (Yürürlük Ocak 2020).

Bilgilerinize,

Saygılarımızla,

RoyalCert Audit İnternational