İnternet üzerinden alınan reklam hizmeti ödemesinde stopaj

A- İnternet Üzerinden Alınan Reklam Hizmeti Ödemesinde Stopaj Uygulaması

1-Yasal Dayanak

VUK’un 11 inci maddesinin yedinci fıkrasıyla Cumhurbaşkanına verilen yetki, 19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı RG’de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılmıştır.

Söz konusu Kararın eki Kararın 1 inci maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetlerinin vergi kesintisi kapsamına alınmış olduğu, bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Mezkûr Kararın 2, 3 ve 4 üncü maddeleri gereğince, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere (ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın) yapılan ödemeler üzerinden;

- Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca %15,

- Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyarınca %0,

- Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca %15

oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Anılan kararla getirilen uygulamaya 1/1/2019 tarihi itibariyle başlanılmıştır. Bu tarihten itibaren bu kapsamda yapılan ödemeler üzerinden KVK’nin 30 ve GVK’nın 94. Maddesi uyarınca, hizmet alanlar tarafından stopaj hesaplanarak vergi dairesine ödenecektir.

2- Genel Tebliğ Bazında Yapılan Düzenleme

Konuya ilişkin olarak 15/2/2019 tarih ve 30687 sayılı RG’de yayımlanan 17 seri no.lu KVK Genel Tebliği ile (1 seri no.lu KVK GT’in ilgili bölümlerine ekleme yapılmak suretiyle) açıklama yapılmıştır.

a- Stopaj Yapmak Zorunda Olan Kişiler

Stopaj yapma sorumluluğu bulunan kişiler 1 seri no.lu KVV GT’nin “15.1” bölümünde aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

 -Kamu idare ve kuruluşları,

- İktisadi kamu kuruluşları,

- Sair kurumlar,

- Ticaret şirketleri,

- İş ortaklıkları,

- Dernek veya vakıflar,

- Dernek veya vakıfların iktisadi işletmeleri,

- Kooperatifler,

- Yatırım fonu yönetenler,

- Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı,

- Zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler.

Bu kapsamda bulunmayan kişiler tarafından alınan söz konusu reklam hizmetleri için stopaj hesaplama yükümlülüğü bulunmamaktadır.

b- Stopaj Kapsamına Alınan İşlemler

Anılan Cumhurbaşkanı Kararıyla Stopaj kapsamına “internet ortamında verilen reklam hizmetleri” alınmıştır. Yapılan düzenlemede, bu hizmetlere ilişkin stopajın, hizmet bedelinin ödenmesi aşamasında yapılacağı belirtilmiştir.

Stopaj uygulamasına ilişkin işlemler mükelleflerin yasal kayıt ve belgelerine kaydedilecektir.

c- Stopaj Uygulaması

Stopaj uygulamasında ödeme yapılacak kişilerin mükellef (dar veya tam fark etmez) olmasının veya olmamasının yada hizmeti sunan veya hizmete aracılık eden olup olmamasının önemi bulunmamaktadır. Stopaj internet üzerinden reklam hizmeti alınmasına bağlı olarak hesaplanacak ve ödenecektir.

Hizmeti sunan; gerek gerçek kişi gerek tüzel kişi olsun veya gerek mükellef olsun gerek olmasın veya gerek yerleşik olsun gerek olmasın, internet üzerinden yapılan reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden, ödemeyi yapanlarca stopaj hesaplanacaktır.

Stopaj oranı %15’tir. Stopaj oranı hizmeti sunan işletmenin tam mükellef kurum olması durumunda %0 olarak uygulanacaktır. Tam mükellef bir kurum tarafından internet ortamında verilen reklam hizmeti karşılığında bu kuruma yapılacak hizmet bedeli ödemeleri üzerinden %0 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. Öte yandan, internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden tam mükellef kurum tarafından, bu hizmetin karşılığı olarak hizmeti verene yapılan ödemeler üzerinden ayrıca vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, ödemenin bu hizmetin verilmesine aracılık eden kuruma yapılması ve daha sonra hizmete aracılık eden kurum tarafından tahsil edilen hizmet bedellerinin asıl hizmet sunucusuna ödenmesinde de vergi kesintisi yapılması gerekmekte olup asıl hizmet sunucusunun tam mükellef olması halinde de vergisi kesintisi oranı %0 olarak uygulanacaktır. 

Özetle, sadece tam mükellef kurumların yaptığı, kapsamda yer alan reklam hizmetleri veya buna aracılık için (stopaj %0 hesaplanarak) bir ayırım yapılmıştır. Tam mükellef kurum dışında kalan tüm internet reklam sunucusu ve aracısına yapılacak ödemeler üzerinden, yukarıda belirtilen kişilerce stopaj hesaplanarak vergi dairesine beyan edilip ödenecektir.

d- Geçiş Döneminde Yapılacak Uygulama

476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılacak ödemelere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup hizmet bu tarihten önce verilmiş olsa dahi, anılan tarihten itibaren (bu tarih dahil) yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacaktır.

Söz konusu vergi kesintisinin uygulanması açısından, internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık edenlere anılan Kararın yürürlük tarihinden önce nakden veya hesaben ödeme yapılmış olması halinde,  bu ödemelerin konusunu teşkil eden hizmetlere ilişkin olarak 1/1/2019 tarihinden sonra yapılacak ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Hesaben ödeme, reklam hizmetine ilişkin faturanın düzenlenerek tarafların muhasebe kayıtlarına intikal etmiş olması sonucunda tarafların alacaklı ve borçlu sıfatına kazanmasını ifade eder. Dolayısıyla bu işlemin yapıldığı tarih itibariyle hesaben ödemenin gerçekleştiğinin kabulü gerekir.

Uygulamanın başlangıç tarihi olan 1/1/2019 tarihinden önce alınmış ve bedeli kısmen veya tamamen ödenmemiş bulunan, internet üzerinden verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden stopaj hesaplanması hususu özellik götermektedir. Konuya ilişkin olarak, anılan tebliğde yapılan açıklama ile birlikte örnekler verilmiştir. Bu örnekler aşağıya alınmıştır.

Örnek 1, (R) A.Ş. Ekim 2018 döneminde (C) Reklamcılık Ltd. Şti.’den internet ortamında reklam hizmeti almış ve bu hizmete ilişkin (C) Reklamcılık Ltd. Şti. tarafından Kasım 2018 döneminde düzenlenen faturayı yasal defterlerine kaydetmiştir. Aralarındaki anlaşma gereği (R) A.Ş. hizmet bedelinin ödemesini 15 Ocak 2019 tarihinde yapacaktır.

Kasım 2018 döneminde faturanın (R) A.Ş.’nin defterlerine kaydedilmesi ile hesaben ödeme gerçekleşmiş olduğundan 15 Ocak 2019 tarihinde yapılacak nakden ödeme üzerinden vergi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Örnek 2, (C) A.Ş. reklam acenteliği faaliyetinde bulunan Bay (A) aracılığıyla Kasım 2018 döneminde kanuni ve iş merkezi İrlanda’da bulunan (X) Ltd.’den internet ortamında reklam hizmeti almıştır. (C) A.Ş., 100.000 ABD Doları olan hizmet bedelinin %25 lik kısmını anlaşma gereği Kasım 2018 döneminde avans olarak Bay (A)’ya ödemiştir. (X) Ltd. bu reklam hizmetine ilişkin faturayı Bay (A) adına Aralık 2018 döneminde düzenlemiş ve Bay (A) faturayı bu dönemde yasal defterlerine kaydetmiştir. Bay (A) da reklam hizmet bedeline ilişkin olarak Aralık 2018 döneminde (C) A.Ş. adına fatura düzenlemiş ve (C) A.Ş. söz konusu faturayı aynı dönemde yasal defterlerine kaydetmiştir. (C) A.Ş. hizmet bedelinin kalan kısmını 20 Ocak 2019 tarihinde Bay (A)’ya ödemiş, Bay (A) ise hizmet bedelinin tamamını 31 Ocak 2019 tarihinde (X) Ltd.’nin hesabına transfer etmiştir.

Kasım 2018 döneminde yapılan avans ödemesiyle bir kısmı nakden ve Aralık 2018 döneminde faturanın (C) A.Ş.’nin defterlerine kaydedilmesiyle hesaben ödemesi gerçekleşen hizmete ilişkin olarak, 20 Ocak 2019 tarihinde Bay (A)’ya yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Kanuni ve iş merkezi İrlanda’da bulunan (X) Ltd. tarafından reklam hizmetine ilişkin düzenlenen faturanın Bay (A)’nin yasal defterlerine Aralık 2018 döneminde kaydedilmesiyle hesaben ödeme gerçekleşmiş olduğundan Bay (A)’nin 31 Ocak 2019 tarihinde yaptığı nakden ödeme üzerinden vergi kesintisi yapmasına gerek bulunmamaktadır.

3- Stopaj Matrahı, Beyan ve Mahsup

Hizmet sunan veya aracıya yapılan ödeme tutarı net olarak dikkate alınacak, bu tutar brütleştirilmek suretiyle stopaj matrahı bulunacak ve hesaplanacak bu stopaj matrahı beyan edilerek üzerinden stopaj vergi tutarı hesaplanacaktır. Reklam hizmetine ilişkin olarak satıcının fatura veya benzeri belge düzenlemesi durumunda da yapılacak net ödenme ve buna bağlı olarak hesaplanacak brüt tutar ve varsa KDV’ye faturada yer verileceği tabidir.

Stopaj vergiler, KVK madde 15, 30 ve GVK madde 94 kapsamında yapılacak diğer stopajlarda olduğu gibi ilgili (ödemenin yapıldığı) dönemin muhtasar beyannamesine dâhil edilerek reklam bedeline ilişkin ödemeyi yapacak kişi tarafından beyan edilecektir.

Bu kapsamda yapılan stopajlar, ödeme yapılan kişinin Türkiye’de mükellef olması ve bu reklam kazançlarını Türkiye’de beyan etmesi durumunda, bunların ilgili dönemde hesaplanacak kazanç (gelir veya kurumlar) vergilerinden mahsup edilebilecektir. 

B- İnternet Üzerinden Verilen Reklam Hizmetinde KDV Uygulaması

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesi uyarınca Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetler KDV’ye tabi olup, 6/b maddesi uyarınca da Türkiye’de yapılan veya Türkiye’de faydalanılan hizmetler Türkiye’de yapılmış sayılmaktadır.

Bu kapsamda bir reklam hizmetinin Türkiye’de KDV’ye tabi tutulabilmesi için, Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de faydalanılması gerekmektedir.

Katma değer vergisi açısından temel kural, Türkiye’deki bir KDV mükellefi tarafından Türkiye’de verilen reklam hizmeti, anılan mükellef tarafından 1 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.

Ancak Türkiye’de KDV mükellefi olmayan kişiler tarafından sunulan internet üzerinden reklam hizmeti ise Türkiye’de faydalanılması durumunda KDV’ye tabi olup, KDV’si KDV Genel Uygulama Tebliği’nin I/C-2.1.2.1. bölümünde belirtilen usul ve esaslara göre beyan edilip ödenecektir.

Bu doğrultuda Türkiye’de KDV mükellefi olan kişilere ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan ve Türkiye’de KDV mükellefi olmayanlar tarafından verilen reklam hizmetlerine ilişkin KDV, hizmet alıcısı Türkiye’deki mükellef tarafından 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenecektir.

Katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda verilen reklam hizmetleri ise, hizmeti veren ve alan KDV mükellefi olmadığından, KDV Kanununun 9/1 maddesi ve Tebliğin I/C-2.1.2.1.2. bölümüne göre beyana tabi tutulmaktadır. Bu işlemlere ilişkin katma değer vergisi, hizmeti sunanlar tarafından Türkiye’de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından işe başlama bildirimi aranmaksızın “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” tesis ettirmek suretiyle 3 nolu KDV beyannamesi ile, hizmet bedeli vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu günkü TCMB döviz alış kuru üzerinden TL’ye çevrilerek izleyen ayın 24. günü sonuna kadar tabi olduğu KDV oranı uygulanarak beyan edilecek, 26. günü akşamına kadar da ödenecektir.

 

Bilgilerinize,

Saygılarımızla,

RoyalCert Audit İnternational